NAJNOVIJE VIJESTI

Putovima malih mjesta

ZAŠTO SE OVAJ PROJEKT PROVODIO ( procjena potreba i problema)

Do procjene potrebe i problema došlo je na i temelju rezultata usmenih upitnika i anketa u školama koje su dale nezadovoljavajuće rezultate. Iz tih rezultata vidljivo je da djeca i mladi na ruralnom području nemaju dovoljno izvaninstitucionalnih sadržaja. Posebice je nedovoljno sadržaja u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima vezanih uz ruralni turizam kao značajnog elementa održivog razvoja, te nastavno na to nedostatak praktičnih poduzetničkih vještina, neophodnih u razvijanju osobne karijere i pripremi za tržište rada. Delta Neretva sadržava, ljudskim potencijalima i blagu i ima veliku mogućnost razvoja ruralnog turizma.

 

PODACI O PROJEKTU

Opći cilj projekta je povećati mogućnosti djeci i mladima da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava kroz nove inicijative steknu znanje, vještine i usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života, a u skladu sa svojim interesima i sposobnostima i to u ruralnim zajednicama s manje mogućnosti(PPDS područja, Općina Zažablje, Slivno, Pojezerja, Kula Norinska i gradova Metković i Opuzen). Predviđaju se nove inicijative u kojima će djeca i mladi kroz akcijsko istraživanje pronaći autentičnost i specifičnost namirnica, običaja, nalazišta i sl. u ruralnim zajednicama i stvoriti nove proizvode odnosno stvoriti nova jela sa inovativnim odabirom namirnicama, koje će kasnije ukomponirati u turističku ponudu kako bi se potaklo brendiranje mjesta po autentičnim namirnicama, jelima, običajima, nalazištima i sl.

Aktivnosti uključene u projekt su: sastanci projektnog tima, anketiranje i informiranje sudionika, učenika i nastavnika, o samom projektu, ciljevima i važnosti za cjelokupnu zajednicu, akcijsko istraživanje: Juniori u akciji,  radionice „Poduzetništvo turističke destinacije“ i „Uvod u fotografiju“, praktični rad kulinarstva i fotografije: Foto-gastro inkubator, Izrada turističko- kulinarsko- destinacijskog vodiča, promocija projekta će se odvijati tijekom cjelokupnog trajanja projekta i evaluacija projekta.

 

PROVEDENE AKTIVNOSTI SU:

  1. Sastanci projektnog tima

Aktivnosti pripreme su uključivale sastanke voditelja i izvoditelja projekta, vanjskih suradnika i volontera radi usuglašavanja plana aktivnosti

  1. Anketiranje i informiranje sudionika, učenika i nastavnika, o samom projektu, ciljevima i važnosti za cjelokupnu zajednicu. Rezultati anketiranja su prilogu.
  2. Akcijsko istraživanje:

Juniori u akciji je aktivnost u kojoj se formirao tim učenika u svakoj školi pod mentorstvom voditelja i izvoditelja projekta u kojima im je zadatak bio da akcijskim istraživanjem pronađu autentičnost i specifičnost namirnica, običaja, nalazišta, te da osmisle nova jela sa inovativnim odabirom namirnica koja su kasnije ukomponirali u turističko-kulinarsko-destinacijski vodič

 

  1. Radionica: Poduzetništvo turističke destinacije

Ovdje su se učenici upoznali sa osnovama ruralnog turizma, te kako riješiti zaostajanje razvoja ruralnog turizma, kako promovirati svoj kraj, koji elementni utječu na samu promociju sl.

  1. Radionica: Uvod u fotografiju

Učenici su se upoznali sa načinom i tehnikama fotografiranja.

  1. Praktični rad kulinarstva i fotografije: Foto-gastro inkubator

Učenici su spremali nova inovativna jela. Također kroz stručno vodstvo razvijali su tehniku fotografiranja hrane.

  1. Izrađen i tiskan Turističko-kulinarsko-destinacijski vodič „Putovima malih mjesta“
  2. PromocijaAktivnost se vršila objavom aktivnosti na Internet portalima, mrežnim stranicama partnera, dijeljenje promotivnog materijala (200 komada majica, 200 komada turističko-kulinarsko-destinacijski vodiča „Putovima malih mjesta“
  1. Evaluacija projekta

CILJEVI KOJI SU OSTVARENI:

Opći cilj projekta u kojem se povećala mogućnost djeci i mladima da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava kroz nove inicijative steknu znanje, vještine i usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života, a u skladu sa svojim interesima i sposobnostima i to u ruralnim zajednicama s manje mogućnosti. Izvršene su nove inicijative u kojima su djeca i mladi kroz akcijsko istraživanje pronalazili autentičnost i specifičnost namirnica, običaja, nalazišta i sl. u ruralnim zajednicama i stvarali nove proizvode odnosno stvarali nova jela sa inovativnim odabirom namirnicama, koje su kasnije ukomponirali u turističku ponudu kako bi se potaklo brendiranje mjesta po autentičnim namirnicama, jelima, običajima, nalazištima i sl.

Ostvareni posebni ciljevi:

1. Promicana jednakopravnost, socijalna uključenost te očuvanje nacionalnoga i lokalnog identiteta

2. Unapređene životne vještine djece i mladih (kroz praktični rad Foto-gastro inkubator su se podizale stručne i socijalne kompetencija djece i mladih s ciljem njihovog usmjerenja prema ugostiteljsko turističkoj djelatnosti.

3. Poticala se kreativnost, stvaralaštvo i poduzetničke vještine kroz radionicu, Poduzetništvo turističke destinacije, gdje su se djeca i mladi upoznali sa osnovama ruralnog turizma, osviješćeni su sa važnosti ruralnog turizma kroz održivi razvoj, potaknuta je kreativnost i stvaralaštvo kroz osmišljavanje turističko- kulinarsko- destinacijskog proizvoda koje se ukomponirati u turističko- kulinarsko- destinacijskog vodič, a kasnije i u turističku ponudu kako bi se potaklo brendiranje mjesta po autentičnim namirnicama, jelima, običajima, nalazištima i sl.

4. Razvijena je vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih znanosti, kroz radionicu su se upoznali, educirali s načinom fotografiranja i postavljanja istih uradaka na društvenim mrežama i u turističko-kulinarsko-destinacijskom vodiču.

 Partneri na projektu:

Srednja škola Metković

Srednja i poljoprivredna škola Opuzen

Osnovna škola Stjepana Radića

Osnovna škola fra Ante Gnječ Staševica

Osnovna škola Ivo Dugandžijić Mišić Komin

Grad Metković

Općina Zažablje

Financira:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Razdoblje provedbe:

  1. prosinca 2018. – 31. kolovoza 2019.

 

Ukupni iznos projekta:

140.000,00 kn

EVALUACIJSKO IZVJEŠĆE